Slaapoefentherapie bij kinderen

Inslapen, doorslapen of vroegwakker elke dag? Heb je zorgen over het slapen van je kind?  Weet je dat je met dit probleem naar een kinderslaapoefentherapeut kunt gaan? Slaapoefentherapie staat aangemerkt als aanbevolen samenwerkingspartner en verwijsmogelijkheid in de richtlijn van de JGZ: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017 in Thema 7 maar ook zonder verwijzing ben je van harte welkom!

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen zelfs de grootste groep van alle slapelozen. Onder slaapproblemen verstaan we inslaap- en doorslaapproblemen maar bijvoorbeeld ook bedplassen, nachtangst/night terror (pavor nocturnus) en nachtmerries. Jonge kinderen (baby's, peuters en dreummessen) die heel vaak in de nacht wakker worden of juist heel vroeg opstaan! Hierdoor slaap je zelf ook steeds minder goed en raak je oververmoeid. 

Er wordt veel van kinderen gevraagd en hierdoor kunnen kinderen soms moeilijker ontspannen waardoor het in slaap vallen een probleem kan worden. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte. Wanneer een kind langdurig te weinig slaapt neemt ook de kans lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: gedragsproblemen, concentratieproblemen en hierdoor verminderde leerprestaties, sombere en angstige gedachten, verminderde weerstand en lichamelijke klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. 

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. En niet alleen wat betreft hun eigen slaapgebrek ;-). Soms heb je als ouder geen idee meer wat je allemaal moet doen om te zorgen dat je kind (weer) gaat slapen en hebben jullie onbedoeld ongunstige gewoontes aangeleerd. Ik kijk nergens van op en oordeel niet maar als jullie er aan toe zijn dan denk ik graag mee om een persoonlijk en op maat gemaakt plan te maken om te zorgen dat iedereen (weer) beter slaapt.

 Door mijn jarenlange ervaring als kinderoefentherapeut en specialisaties kinderslaapoefentherapie en sensorische informatieverwerking (ook wel prikkelverwerking genoemd) kan ik jullie, als ouders, adviseren en informeren over onder andere:

  • gezond slaapgedrag en goede slaapgewoonten bij baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners

  • richtlijnen voor een gezonde slaap

  • structuur geven aan de dag en de nacht

  • ontspanningsoefeningen

  • het gebruiken en uitproberen van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapwekkers, slaap-lampen, stickerkaarten, slaaptunnels, verzwaringsdekens, huilsensorknuffels, verzwaringsknuffels etc. …

en je kind middels oefeningen en adviezen leren om:

  • gemakkelijker te ontspannen

  • het hoofd ‘uit’ te zetten

  • ook overdag wat vaker rust te nemen en overprikkeling te verminderen/voorkomen

  • de dag af te leren bouwen

  • minder bang te zijn in het donker of om ‘alleen’ te zijn

  • minder strijd te voeren rondom bedtijd

Ik leer jullie om op een positieve manier met slaap om te gaan waardoor je kind rustiger zal gaan slapen, makkelijker doorslaapt en jullie als gezin steun ervaren door de aangereikte hulpmiddelen, uitleg en betrokkenheid bij het gezin.

Wil je graag hulp bij het slaapprobleem van je kind en daarmee ook zelf meer rust en meer slaap? Ik sta voor jullie klaar! Een verwijzing van de huisarts is gewenst om eventuele medische oorzaken van het slaapprobleem uit te sluiten maar niet noodzakelijk en bij twijfel verwijs ik alsnog terug naar de huisarts . De behandeling voor kinderen wordt volledig vergoed door de zorgverzekering.

 

Kim van Staalduine

kvanstaalduine@gmail.com

06-15112420  of vul het contactformulier in!